ED: ‘Eindhoven moet collectieve zelfbouwers en tiny houses meer ruimte geven in de stad’

Bron: Eindhovens Dagblad

Wat gaaf, wij worden vermeld in het artikel van het Eindhovens Dagblad!

Eindhoven moet voor elk woningbouwplan vastleggen hoeveel ruimte daar gereserveerd moet worden voor collectieve woonvormen, zoals tiny houses, cpo’s en wooncoöperaties. De belangstelling om op een andere manier van wonen is groot. Gemeenten moeten dat mogelijk maken. 

Dat stelt Liezelotte Nagtegaal, initiatiefnemer van het landelijke manifest ‘Passend beleid voor collectieve en andere woonvormen’. Dit stuk is vooral bedoeld om politieke partijen te beïnvloeden, zodat ze deze suggesties meenemen in hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en de coalitievorming daarna. 

Het manifest is al door ruim 700 collectieven, organisaties en individuen ondertekend. Volgens Nagtegaal is de groep die een alternatief zoekt voor de individuele woning groot. Veel alleenstaanden willen meer dan alleen een dak boven het hoofd. En die groep wordt alleen maar groter. 

Collectieven kunnen ook gewoon snel woningen bouwen als ze goed ondersteund worden. Eindhoven heeft met buurtschap Te Veld aan de Castiliëlaan een mooi project.

Bovendien zou Eindhoven bij de verkoop van eigen vastgoed de initiatiefnemers voor collectieve woonvormen vaker kwaliteiten als sociale cohesie, samen leven en duurzaamheid als belangrijkste criterium moeten nemen. Niet alleen de hoogste opbrengst. ,,Echt concurreren met ontwikkelaars die een pand willen kopen, kunnen die groepen zelfbouwers niet. Ook al zijn ze professioneel ondersteund. Een ontwikkelaar kan negen keer misgrijpen, en dan in één keer raak. Dat kun je van bewonersgroepen niet verwachten.” 

Bekijk het artikel hier.
Of download het hier:

Leave a Reply